NIE MARNUJ – odsłona druga
W programie 9 grudnia rozmawialiśmy o tym jak ważne jest by nie marnować jedzenia, bo inni mają go mało, albo w ogóle. Błażej Strzelczyk, dziennikarz Tygodnika Powszechnego, jeden z głównych pomysłodawców inicjatywy Zupa na Plantach w Krakowie, oraz kierownik działającego raptem od dwóch miesięcy Domu dla Bezdomnych Chorych w Medyni Głogowskiej podkreślał, że można się dzielić nie tylko żywnością, bo jak mówił ważne jest by tym, którzy potrzebują pomocy dawać coś niematerialnego – ciepło, zainteresowanie i zrozumienie. Odwiedziliśmy małą lokalną inicjatywę, której ideą jest właśnie dzielenie się – krakowskie Jadłodzielnie. To projekt polegający na tym, że ustawionych w mieście lodówkach można zostawić żywność, której już nie potrzebujemy – ale można też z lodówki wziąć produkty, gdy już nie mamy co do garnka włożyć. Zajrzeliśmy do kuchni świętego Brata Alberta w Tarnowie – bo również tarnowianie mogą się włączyć do akcji społecznej Radia Kraków #NieMarnuj i do naszego tarnowskiego studia przynieść produkty, które przekażemy do kuchni dla ubogich przy klasztorze Ojców Bernardynów. Gościem w studio była też ambasadorka naszej akcji #NieMarnuj Ulla Pałka – przyniosła resztkowe chipsy z….obierków ziemniaków, zaostrzając apetyt wszystkich w Radio. Podpowiedziała też jak z tego co jest w lodówce można zrobić przepyszne i pożywne śniadanie (przepis na jej omlet, a także inne resztkowe przepisy ambasadorów naszej akcji można znaleźć tutaj).
I oczywiście mówiliśmy o SPECJALNYM DNIU KULINARNYM w Radio Kraków. On już w najbliższą sobotę, 16 grudnia od 10:30 w holu Radia Kraków. Będą pokazy ambasadorów naszej akcji #NieMarnuj - na żywo, będzie można z nimi porozmawiać, zobaczyć jak coś zrobić z niczego. Na to spotkanie trzeba wziąć... dobry humor i nic więcej. Udział w imprezie jest bezpłatny - na uczestników czekają niespodzianki - w postaci na przykład Pamiątek Smaku. Proszę się zgłaszać - adres [email protected] - imię nazwisko numer telefonu - będziemy się z państwem kontaktować .