O zdrowych łakociach i słodkich przekąskach dla alergików rozmawialiśmy z gościem programu "Przed hejnałem" - dr Małgorzatą Kalembą-Drożdż - autorką książki "Słodki sposób na alergię".
Oto jeden ze słodkich przepisów proponowanych przez naszego gościa. Więcej na autorskim blogu
Drożdżowe muffinki z kruszonką (bez jajek, bezmleczne)
1,5 szklanki mąki
4 łyżki oliwy lub roztopionej margaryny
3/4 szklanki mleka (np owsianego lub migdałowego)
7 g suszonych drożdży
2 łyżki miodu lub brązowego cukru
1 łyżka cukru z wanilią
szczypta soli
Kruszonka:
3 łyżki cukru pudru
4 łyżki mąki
olej lub oliwa
Zmieszać mąkę z drożdżami, solą i cukrem. Dolać letnie mleko i oliwę, wyrobić na gładkie ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (podwojenia objętości) około godziny. Potem urywać ciasto po kawałku i wrzucać do papilotek. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Przygotować kruszonkę dolewając tyle oliwy, żeby się ładnie zagniotła. Muffinki posypać kruszonką i piec 12-15 minut w 180°C.
Fot. dzięki uprzejmości autorki bloga