O zdrowych łakociach i słodkich przekąskach dla alergików rozmawialiśmy z gościem programu "Przed hejnałem" - dr Małgorzatą Kalembą-Drożdż - autorką książki "Słodki sposób na alergię". 

Oto jeden ze słodkich przepisów proponowanych przez naszego gościa. Więcej na autorskim blogu

 

Drożdżowe muffinki z kruszonką (bez jajek, bezmleczne)

1,5 szklanki mąki
4 łyżki oliwy lub roztopionej margaryny
3/4 szklanki mleka (np owsianego lub migdałowego)
7 g suszonych drożdży 
2 łyżki miodu lub brązowego cukru
1 łyżka cukru z wanilią
szczypta soli

Kruszonka:
3 łyżki cukru pudru
4 łyżki mąki
olej lub oliwa

Zmieszać mąkę z drożdżami, solą i cukrem. Dolać letnie mleko i oliwę, wyrobić na gładkie ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (podwojenia objętości) około godziny. Potem urywać ciasto po kawałku i wrzucać do papilotek. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Przygotować kruszonkę dolewając tyle oliwy, żeby się ładnie zagniotła. Muffinki posypać kruszonką i piec 12-15 minut w 180°C.

Fot. dzięki uprzejmości autorki bloga