- A
- A
- A
Nocleg na podłodze w jadalni i wrzątek gratis - urok tradycyjnych schronisk
Czy istnieją jeszcze tradycyjne schroniska górskie, w których wrzątek zawsze jest za darmo i w których zawsze można zanocować, choćby na podłodze w jadalni? Oto pytanie, na które warto odpowiedzieć sobie zanim wyruszymy w wakacyjną, górską wędrówkę. Zdaniem wielu turystów schroniska zamieniają się w coraz droższe i bardziej ekskluzywne hotele, w których nie każdego stać na nocleg, czy przysłowiową fasolkę po bretońsku i szarlotkę. Czy wkraczająca nowoczesność nie zabija przypadkiem ducha tych miejsc? O tym rozmowa w dzisiejszym programie Przed hejnałem.Gośćmi programu są: Urszula Ormicka, prezes Klubu Przewodników Beskidzkich i Terenowych oddziału krakowskiego PTTK, Joanna Widlarz-Popiołek, prezes Stowarzyszenia Miedzynarodowych Przewodników Górskich LIDER i Janusz Konieczniak, wieloletni przewodnik tatrzański, autor Encyklopedii Schronisk Tatrzańskich.
Sylwia Paszkowska: Jest pan autorem "Encyklopedii schronisk tatrzańskich", nad którą pracował pan 10 lat. W tej chwili mamy II wydanie i to jest owoc wieloletnich związków z Tatrami. Kiedy Pan się zakochał w górach, w Tatrach?
Janusz Konieczniak: Od 16 roku życia, jeszcze trochę i będę już ponad 50 lat chodził po górach. Nie były to tylko Tatry, były też Beskidy, ale Tatry zwyciężyły. Życie poświęcam Tatrom, a w Beskidy sporadycznie wyjeżdżam.
- Czy nasze polskie schroniska różnią się od tych za granicą?
Joanna Widlarz-Popiołek: Różnią się. Na pierwszy rzut oka jest to samo. Jest restauracja, miejsce noclegowe, są toalety, ale czasami schroniska zagraniczne są zamykane. Alpejskie schroniska są zamykane na zimę, a zima zaczyna się w różnych porach, może to być początek października. Trzeba to brać pod uwagę. W schroniskach zagranicznych nie wolno zjadać swojego jedzenia - trzeba jeść to, co tam podają. Swoje jedzenie można jeść poza obiektem. Poza tym nie różnimy się cenowo, ani pod względem funkcjonalności.Więcej
Komentarze (0)
Najnowsze
-
09:03
Dyrektor Muzeum Auschwitz: w sposób szczególny chcemy się skupić na ocalałych
-
08:39
Wyjątkowo udany początek ferii na południu Małopolski. Padł rekord!
-
08:12
Dziś konkurs indywidualny w Zakopanem. Paweł Wąsek powalczy o podium. TRANSMISJA W RADIU KRAKÓW
-
08:05
Kwiaty i kobiety na europejską miarę. Wokół książki "Malarki Powiśla Dąbrowskiego"
-
07:47
Kiedyś był tu słynny hipermarket. Dziś powstaje ogromny apartamentowiec
-
07:25
Coraz mniej tarnowian. Prezydent: kategoria mieszkańca jest dziś abstrakcyjna
-
07:05
Niedziela z mgłami i raczej niską temperaturą. Są kłopoty na lotnisku w Balicach
-
19:05
PŚ w skokach - Polacy na piątym miejscu w Zakopanem, wygrali Austriacy
-
18:01
Szef MON: Polska powinna być transatlantykiem
-
17:10
Luk Perceval o spektaklu "Seks, hajs i głód, kronika rodzinna według Emila Zoli": pytam, jak to możliwe, że żyjemy w takim świecie
-
16:07
Mieszkańcy o eksplozji w Zakładach Azotowych w Tarnowie: "Olbrzymi wybuch i łuna na niebie"